Zdravé jídlo s výživnými klíčky
Jinými slovy, klíčení semen lze také nazvat indoor zahradnictvím, které nezávisí na počasí a dalších dalších faktorech. Jde o sebeobsluhu, kterou děláme doma v kuchyni a ke které nepotřebujeme mnoho místa. Jsou jedním z mála druhů potravin, kde lze z kvalitních semen získat kvalitní výživnou potravu v co nejkratším čase, s velmi malým úsilím, energií a nářadím.
Konzumací klíčků vneseme do těla vysokou nutriční hodnotu , protože síla semen stoupá s klíčením.
Bohatství semen
Semena obsahují minerály, vitamíny, bílkoviny, tuky a sacharidy (škrob) . Když je semeno vystaveno správné teplotě, vzduchu a vlhkosti, dochází k chemickým změnám a semínko klíčí a uvolňuje silnou energii. Tyto výhonky se nazývají klíčky, které klíčí jen tak dlouho, aby se semena vyvinula do děložních listů. Klíčky se získávají z různých druhů semen a nejvhodnější jsou: vojtěška, řeřicha, roketa, ředkvička, mungo a mnoho dalších druhů.
Jak klíčky používat?
Můžeme naklíčit různá semínka a získat tak různé druhy klíčků, které obohatí náš pokrm. Bavte se společně s dětmi a zkuste vyklíčit různé druhy. Klíčky lze sypat do salátů, polévek, zeleninových jídel, pomazánek, přesnídávek. Je to vaše představivost.
Klíčky jsou nejvhodnější ke konzumaci v zimě, protože pak není dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. I když kupujeme zeleninu v obchodě, s největší pravděpodobností už dlouho sedí v regálech a nemá vysokou nutriční hodnotu. Často zamrzá a ztrácí svou původní hodnotu.
Jak připravíme klíčky na klíčení?
Doporučujeme vyzkoušet několik různých semen, abyste zjistili, co vám vyhovuje. V sadě "Naklíčovací balíček" najdete 2 síťované sklenice, semínka vojtěšky a mungo.
🌿 Semínka nejprve namočte do vody vytřepáním ve sklenici se síťkou.
🌿 Namočte každý druh semínka zvlášť do každé sklenice.
🌿 Poté vodu slijte, aby byla semínka pouze navlhčená.
🌿 Umístěte obě síťované sklenice do lednice, aby semena klíčila po dobu 1 až 3 dnů.
🌿 Klíčky musíte minimálně dvakrát denně důkladně propláchnout tekoucí studenou vodou. Dbejte přitom na to, abyste oplachovali dostatečně dlouho, aby byla voda čistá (nesmí být zakalená).
🌿 Poté vodu opět slijte, aby semínka byla pouze mokrá (nesmí stát ve vodě).
🌿 Po pár dnech klíčky vyraší, záleží na druhu semínka. Před použitím je opláchněte vodou.
Klíčky můžete skladovat i tak, že vodu slijete a v uzavřené nádobě je dáte jen na pár dní do lednice. Použijte je co nejdříve nebo nejpozději do 5 dnů.
Kde klíčit?
Semínka na klíčení můžeme dát do sklenic, misek, táců, hlubokých talířů nebo použít speciální klíčiče ve více patrech nebo sklenice s pletivem.
Semena, která nejsou pokryta slizem, klíčí ve sklenicích. Sklenice je vhodné při klíčení postavit šikmo, protože povrch naklíčených semen je větší a dostane se k nim více vzduchu a světla. Nejužitečnější jsou sklenice se síťovými víčky.
Může se něco pokazit?
Klíčky rostou nejlépe při pokojové teplotě nebo v lednici. Příliš vysoká teplota je přehřeje a vznikne plíseň a příliš nízká může zpomalit klíčení. Důležité je zde také větrání. Pokud je ho málo, oblast klíčení se zamlží a klíčky nepříjemně zapáchají. Pokud mají klíčky zatuchlý zápach, znamená to, že některá semena jsou shnilá, takže nejsou ke konzumaci. Proto je opatrnost při přípravě klíčků nesmírně důležitá.
Skladování zárodků
Naklíčená semena nebo klíčky se skladují v uzavřené nádobě a musí se spotřebovat do 5 dnů. Před použitím je vždy umyjeme a teprve pak si nádobí vychutnáváme.
Klíčky lze také sušit, umlít a použít jako koření do pokrmů.
Pravidelné užívání klíčků posílí váš organismus, protože obsahuje mnoho živin. Příprava je navíc velmi snadná a rychlá. Dobrou chuť.